Ovoce v destilátech
Ano skutečně můžeme použít pálenku, tedy vypálený destilát, jako základ pro přípravu alkoholických nápojů. Jedná se o několik důvodů, chceme například připravit nápoj chutnější nebo i zdravější, a to podle přísad. Základní vlastnosti destilátu, které se zde využívají, jsou ty, že nám díky obsahu lihu umožňuje rozpouštět v sobě látky, které by například vodou nešly. Ale mohou to být i konzervační vlastnosti alkoholu, které je možné využít.
Tak jak na to?
Velmi často se jako doplňující složky do pálenky používají například sušené plody. Ale pozor, oblíbené některé druhy rozinek mají na etiketě uvedeno, že jsou bez chemického konzervování. Ale mají svůj povrch ošetřený rostlinným olejem. Ale jejich využití je převážně do pečiva, jako je například jablečný štrůdl, tam to nevadí. Pokud by sloužily k nakládání do destilátu jako jeho chuťová úprava, měli bychom jejich vhodnost pro tento účel zvážit. Asi podobné to bude s jinými sušenými plody. Pokud jsme na zimní období pilně sušili vyzrálé meruňky a očekáváme stejnou oranžovou barvu, tak jakou mají ty sušené z obchodu, asi zažijeme zklamání. Náš ekologický výsledek je nejen hnědé barvy, ale i kyselejší, a nedá se srovnat s těmi průmyslově, tedy neekologicky upravovanými. Čím to tedy je? Za vším je chemie, výrobce použil chemické konzervace, které sušené plody dělají jako malované. Zakoupené ovoce, které chceme uložit do destilátu, by se mělo vždy omýt a následně dobře usušit. Ale pokud máte možnost připravit si sušené ingredience z vlastních zdrojů, měli byste dát této variantě přednost. Je to důležité pro kvalitu výsledného nápoje.
Višňový likér
Pomocí lihu v destilátech můžeme tedy extrahovat z ovoce šťávy. Jako příklad můžeme použít višně, které musí být vyzrálé. Umyjeme je, zbavíme stopek a dáme do láhve od okurek, nejlépe těch velkých, pětilitrových. Proč? Protože budeme muset protřepávat, aby se smočily všechny plody višní. Doplníme kořením, jako je hřebíček, skořice, vanilka, přidáme usušenou kůru pomerančů a citrónů, která nesmí být chemicky ošetřovaná. Vše zalijeme destilátem a necháme přibližně měsíc vyluhovat. Asi po měsíci přisladíme dle chuti cukrem a důkladně promícháme. Po rozpuštění přefiltrujeme a čistý nápoj uskladníme v láhvích, až do jeho nejen zimního vychutnávání.